Контрактація агропродукції: які умови договору захистять вас від спорів?

Співпраця з контрагентами та партнерами серед агропідприємців часто призводить до професійних непорозумінь. Причин існує безліч, проте одна із найпоширеніших — нехтування положеннями договору у процесі їх виконання.

Тож саме тому Сергій Педак, керуючий партнер Юридичної компанії «ТИТАН», продовжує серію статей, у яких ділиться законодавчими новелами, секретами укладення безпечних договорів та актуальною судовою практикою з агропідприємцями, що в сукупності допоможе їм уникнути потенційних конфліктів на сільськогосподарському ринку.

У цій статті Сергій разом з Андрієм Іваницьким, адвокатом, доктором філософії з права, проаналізував один із різновидів договору купівлі-продажу сільськогосподарської продукції — договір контрактації — та розповів про його особливості.

 

Що таке договір контрактації?

За договором контрактації виробник сільськогосподарської продукції зобов’язується передати заготівельному (закупівельному) або переробному підприємству чи організації (контрактанту) вироблену ним продукцію в строки, кількості, асортименті, що передбачені договором, а контрактант зобов’язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції, прийняти й оплатити її.

Особливість договору контрактації сільськогосподарської продукції полягає в специфіці його предмету.

Предметом цього договору є сільськогосподарська продукція, яка має відповідати наступним вимогам:

  1. Такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції);
  2. Такі продукти обробки та перероблювання цих товарів (продукції), мають бути придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, перероблення або внутрішньогосподарського споживання.

 

У чому особливість цього договору?

У положеннях Господарського кодексу виконання договору контрактації сільськогосподарської продукції також має низку особливостей:

  1. Виробник повинен не пізніше ніж за 15 днів до початку заготівлі продукції повідомити контрактанта про кількість і строки здачі сільськогосподарської продукції, що пропонується до продажу, та погодити календарний графік її здачі.
  2. Контрактант зобов’язаний прийняти від виробника всю пред’явлену ним продукцію на умовах, передбачених у договорі.
  3. У договорі контрактації можуть передбачатися обсяги сільськогосподарської продукції, приймання якої контрактант здійснює безпосередньо у виробника, та продукції, яка доставляється безпосередньо виробником торговельним підприємствам.
  4. Забезпечення виробників тарою та необхідними матеріалами для пакування продукції здійснюється в кількості, порядку та строки, передбачені договором.

Виникли запитання щодо безпечної роботи з контрагентами в агросфері? Залиште номер телефону, і ми Вам зателефонуємо



Що говорить судова практика 

Також звертаю увагу, що, як зазначено в Постанові Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду від 01.08.2019 року по справі № 927/313/18, моментом переходу до контрактанта права власності на частину майбутнього урожаю є дата підписання договору та акта приймання-передачі сільськогосподарської продукції частини майбутнього урожаю.

Тобто, у вказаному договорі потрібно передбачити:

  1. види продукції (асортимент);
  2. гранично допустимий вміст у продукції шкідливих речовин;
  3. кількість продукції, яку контрактант приймає безпосередньо у виробника;
  4. ціну за одиницю та загальну суму договору;
  5. порядок і умови доставки товару та строки здавання-приймання продукції;
  6. обов’язки контрактанта щодо подання допомоги в організації виробництва сільськогосподарської продукції та її транспортування на приймальні пункти й підприємства;
  7. майнову відповідальність сторін у разі невиконання ними умов договору.

 

Окремо про відповідальність

Необхідно звернути увагу, яка ж відповідальність передбачається за порушення умов вказаного договору, передбаченого положеннями Господарського кодексу:

  1. За нездачу сільськогосподарської продукції в строк, виробник сплачує контрактанту неустойку в розмірі, встановленому договором;
  2. У разі невиконання зобов’язання щодо приймання сільськогосподарської продукції безпосередньо у виробника, а також у разі відмови від приймання продукції, пред’явленої виробником у строки й у порядку, що погоджені сторонами, контрактант сплачує виробнику штраф у розмірі п’яти відсотків вартості неприйнятої продукції, враховуючи надбавки та знижки, а також відшкодовує завдані виробникові збитки, а щодо продукції, яка швидко псується, — повну її вартість;
  3. Якщо продукцію не було своєчасно підготовлено до здавання-приймання та про це не було попереджено контрактанта, виробник відшкодовує контрактанту завдані цим збитки.

 

Замість висновку

З метою уникнення порушення умов договору контрактації сільськогосподарської продукції, рекомендую передбачити в договорі всі необхідні умови для належного виконання зобов’язань, особливо щодо асортименту продукції, її кількості та якості. Час від часу перечитуйте його умови, аби розуміти ваші обов’язки та вашого контрагента.

Важливо: не забувайте прописувати порядок підтвердження виробником якості та кількості продукції, яку отримує контрактант. На перший погляд, такі очевидні правила гарантуватимуть безпеку ваших інтересів у процесі виконання договору та мінімізуватимуть виникнення спорів щодо порушення його умов. 

Якщо відчуваєте, що спір неминучий — рекомендую звернутися до надійного адвоката, що здійснитись аудит договору, грунтовно дослідить вашу ситуацію та розробить дієву стратегію для вирішення потенційного конфлікту.

 

Статтю опубліковано на Ліга Блог

Надамо професійну консультацію щодо укладання безпечних договорів в аграрній сфері та захисту в аграрних спорах!

Сподобалася стаття?

Підпишіться на нашу розсилку, та отримуйте щомісяця актуальну і корисну інформацію абсолютно безкоштовно.